توسعه بیش از حد گردشگری بدون توجه به اصول پایداری و احترام به محیط (اعم از طبیعی و انسانی) طی سالیان زیاد، موجب شد تا سازمان جهانی گردشگری (UNWTO)،به عنوان بزرگترین نهاد بینالمللی گردشگری در دنیا در پی یافتن راهکارهایی برای کاستن از اثرات منفی گردشگری بیفتد.
گردشگری یکی از مهمترین فعالیتهای اقتصادی در دنیا است و مانند هر فعالیت دیگری دارای آثار مثبت و منفی بسیاری است .طی سالیان اخیر، توسعه بیش از حد گردشگری که بدون توجه به اصول پایداری و احترام به محیط (اعم از طبیعی و انسانی) انجام گرفته بود منجر شد تا به تدریج، سیاستگذاران گردشگری در سطوح محلی، ملی و بینالمللی در پی یافتن راهکارهایی برای کاستن از اثرات منفی گردشگری بیفتند و همین امر موجب شد تا سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) ، به عنوان بزرگترین نهاد بینالمللی گردشگری در دنیا کدهای اخلاق گردشگری را در دستور کار خود قرار دهد.
البته پیش از آن، هر کشور با توجه به تفاوتهای فرهنگی، اجتماعی و محیطی و به فراخور نیاز، اقدام به تنظیم اصول و ضوابط اخلاقی خاص خود نموده بود. اما این کدها بیشتر مربوط به کشور و منطقه خاصی بود و جهانی نبود.
طی سالیان اخیر، توسعه بیش از حد گردشگری که بدون توجه به اصول پایداری و احترام به محیط (اعم از طبیعی و انسانی) انجام گرفته بود منجر شد تا به تدریج، سیاستگذاران گردشگری در سطوح محلی، ملی و بینالمللی در پی یافتن راهکارهایی برای کاستن از اثرات منفی گردشگری بیفتند
این پراکندگی در تدوین کدهای اخلاقی گردشگری ادامه داشت، تا اینکه طی فراخوان رسمی سازمان جهانی گردشگری به منظور تصویب یک نظام نامهی جهانی اخلاقی، پیشنویسی توسط دبیر کل این سازمان تهیه شد و نهایتاً مفاد دهگانهی کدهای جهانی (http://ethics.unwto.org/en/content/global-code-ethics-tourism) اخلاق در گردشگری (GCET) فعلی تصویب شد؛ «مجموعهای از قواعد منظم و مدون» که تعیین میکنند از نظر اخلاقی چه عملی صحیح یا غلط است. این کدهای اخلاقی عبارتند از : 1. شناخت متقابل و احترام بین مردم و جوامع 2. گردشگری بهعنوان وسیلهای برای شکوفایی انفرادی و اجتماعی؛ 3. گردشگری بهعنوان یکی از عوامل توسعهی پایدار؛ 4. جایگاه میراث فرهنگی در گردشگری و نکات مورد توجه در بهبود آن؛ 5. گردشگری بهعنوان یک فعالیت سودمند برای کشورهای میزبان و جوامع محلی؛ 6. تعهدات گروههای ذینفع در توسعه گردشگری؛ 7. حقوق گردشگران؛ 8. آزادی گردشگران در جابهجایی؛ 9. حقوق کارکنان و کارآفرینان در صنعت گردشگری؛ 10. اجرای اصول قوانین اخلاقی جهانی برای گردشگری. کدهای جهانی اخلاق گردشگری در پی آن است تا اصول نهادینهای را که هم در جوامع میزبان و هم در بین میهمانان میتواند منجر به ایجاد رفتارهای بهینه شود معرفی و آنها را بسط و گسترش دهد.
بر اساس کدهای ده گانه گردشگری، اصول هشت گانه مسافر و گردشگر مسئول نیز به تصویب رسید : ۱- چشمان خود را به روی فرهنگ و سنتهای دیگر بگشایید. ۲- به حقوق بشر احترام بگذارید. ۳- به حفاظت از محیط زیست کمک کنید. ۴- به منابع فرهنگی احترام بگذارید. ۵- سفر شما میتواند موجب توسعه اجتماعی و مشارکت در اقتصاد محلی شود؛ با خرید صنایع دستی و کالاهای محلی به اقتصاد محلی کمک کنید. ۶- در خصوص وضعیت فعلی سلامتی مقصد مورد نظر و دسترسی به امکانات ضروری پزشکی اطلاعات به دست آورید. ۷- در خصوص مقصد مورد نظر تا حد ممکن اطلاعات به دست آورید. ۸- با قوانین و مقررات مقصد موردنظر خود آشنا شوید.
پس اگر قصد گردشگری دارید،این اصول را فراموش نکنید تا یک گردشگر با اخلاق باشید.
منابع : سیری در ایران مبانی توریسم و اکوتوریسم پایدار سازمان جهانی توریسم
سلام دوستان وسروران عزیز
به وبلاگ خودتان خوش آمدید امیدوارم لحظات شادی داشته باشید لطفا پس از خواندن و مشاهده هر مطلب نظرات خود را مرقوم فرمایید. متشکرم